Žadėta parama pasiekė Kelmę

Laikraštis „Kelmiškiams”. Nr. 33(116), 2010 m. rugpjūčio 20 d.

Nerijus ŠARAUSKAS

Praėjusių metų rudenį duotas Baden-Oldesloe (Vokietija) miesto samariečių pažadas ištesėtas – šią savaitę į Kelmę atvyko trys šios organizacijos atstovai. Kaip ir praėjusį rudenį nepriteklių patiriantrems rajono gyventojams vokiečiai atvežė drabužių, avalynės, namų apyvokos reikmenų, neįgaliesiems skirtų lovų ir vežimėlių, vaikštynių bei kitų, sunkiam gyvenimui reikalingų, daiktų.

– Jau ne pirmą kartą į Kelmę atvykę Vokietijos samariečiai atveža ne tik pilnus sunkvežimius dovanų, bet ir aplanko vaikų ir senelių globos namus, mokyklas, daugiavaikes ir socialiai pažeidžiamas šeimas, – besitęsiančiu bendradarbiavimu džiaugėsi Kelmės samariečių bendrijos pirmininkas Saulius Mockus.

Samariečiai iš Baden-Oldesloe, lydimi Samariečių bendrijos Kelmės skyriaus pirmininko Sauliaus Mockaus ir jo pavaduotojos Daivos Lileikienės, šį trečiadienį aplankė tris Kukečių seniūnijos šeimas.

Kukečių seniūnijos socialinė darbuotoja Renata Sakalauskienė džiaugėsi, kad bendrijos atstovai ir svečiai nutarė padėti vargingai gyvenančioms, tačiau į gyvenimą vis tvirčiau kimbančioms, šeimoms.

– Smagu, kad žmonės, nors ir kęsdami nepriteklius, siekia, kad jų šeimų gyvenimas gerėtų ir nenuleidžia rankų bei nesižvalgo į stikliuką, – sakė socialinė darbuotoja.

Šešis vaikus auginanti jauna Grimzių kaimo gyventoja Rita Gudaitytė svečius pasitiko su poros mėnesių kūdikiu ant rankų. Tvarkingą buitį vedantys ir iš paskutiniųjų medinį namą atnaujinantys Rita ir jos gyvenimo draugas bei vaikų tėvas siekia geriausio savo atžaloms.

– Tvarkomės kiek galime. Vyras dirba Šiauliuose, bet ne visada darbdavys išmoka atlyginimą, tad vietoj pinigų duoda produkcijos, – rodydama į name sudėtas šarvo duris svečiams sakė moteris.

Kuklų dviejų kambarių namą jauni žmonės įsigijo išsimokėtinai, padedant moters artimiesiems.

– Brolis padėjo sudėti plastikinius langus, įsirengėme centrinį šildymą, yra dušas, išbetonavome grindis. Pamenu anksčiau čia buvo asla, o per langus vėjai švilpė…, – pasakojo R. Gudaitytė.

Svečiai iš Vokietijos pažadėjo jaunai šeimai padėti remontuojant jaukius namus.

– Atvežėme tapetų, dažų, galbūt reikės kitų medžiagų, kreipkitės į mūsų kolegas kelmiškius, tikrai ką nors sugalvosime, – sakė samariečiai iš Baden-Oldesloe.

Tame pačiame – kaime gyvenančios Gražinos Mališauskienės šeimoje – aštuoni vaikai, tačiau vyriausieji jau paaugę, padeda šeimynai ir patys kimbasi į gyvenimą. Gausi šeima augina daug gyvulių, paukščių, turi kelis hektarus žemės, o šeimos vyras papildo šeimos biudžetą, dirbdamas pas ūkininką.

– Sūnus avis augina, o jas pardavęs nusiperka drabužių, mokyklinių reikmenų, manęs pinigų nebeprašo, – sakė keturių mėnesių pagranduką auginanti moteris.

Trumpam pasisvečiavę grimziškių šeimose dviejų šalių samariečiai nuvyko į Lupikų kaime gyvenančios Almos Tvaskūnienės namus.

Mediniame trijų butų name A. Tvaskūnienė glaudžiasi su savo atžalomis, kurių vienas serga raumenų atrofija ir visą laiką praleidžia lovoje. Be sunkia liga sergančiojo berniuko moteris turi dar du sūnus ir dukrą, kuri mokosi Joniškyje ir gyvena pas ten esančius giminaičius.

– Visos trys aplankytos šeimos gali būti pavyzdžiu toms šeimoms, kurios siekia susikurti bent šiek tiek geresnį gyvenimą. Buvo džiugu matyti besišypsančius, nors ir gyvenimo nepriteklių išvargintus žmones, – sakė svečiai.

Parašykite komentarą

Your email address will not be published.