Pietūs samariečių valgykloje

Laikraštis „Bičiulis”. Nr. 23(7793), 2011 m. kovo 26 d.

Vytautas PIKTURNA

Kelmės samariečių valgyklos, kurioje kasdien pietauja per 30 suaugusių ir vaikų, veikla artėja prie dvidešimtmečio.

Pasak samariečių bendrijos vadovo Sauliaus Mockaus, valgykla pradžioje buvo įsikūrusi daugiabučiame name Dariaus ir
Girėno gatvėje, o nuo 2003 metų – atskirame namelyje Žemaitės gatvėje, kurį pagal panaudos sutartį gavo iš savivaldybės. Jį suremontavo 2007 metais ir dabar čia erdvi valgyklos patalpa su naujais baldais, didoka virtuve. Iki šiol žiemą buvo labai brangus šių patalpų apšildymas,  nes šildė elektra. Dabar šildo bičiulių iš Vokietijos padovanota kieto kuro krosnelė.

Valgyklos virėjoms – veteranėms Sigitai Simonaitienei ir Teresei Pranskienei po 0,75 etato skiria savivaldybės socialinių paslaugų tarnyba. Virėjos kasdien ruošia pietus ne mažiau kaip iš dviejų patiekalų. Verda įvairias sriubas, o antram patiekalui – įvairios košės, mieliniai ir kitokie  blynai, kt. Moterys džiaugiasi, kad, samariečių bendrijai ėmus vadovauti jaunam ir energingam S. Mockui, nesutrinka valgyklos aprūpinimas maisto produktais.

S. Mockus vardija daug geradarių, paremiančių valgyklą maistu – daržovėmis, duona, miltais, pieno produktais ir kt. Tai ir šaukėniškis  kepyklos savininkas Liudas Dajoras, ir Minupių kaimo bendruomenė, vadovaujamo Eurikos Daungilienės, Liolių senelių namai, Kelmės pieninė, Kerkasių žemės ūkio bendrovė, ūkininkai Algimantas Vaupšas, Albertas Meškauskas ir kiti. Kaip didžiausią laimėjimą S. Mockus
įvardija sutartį su Maisto banku. Kiekvieną savaitę samariečiai gauna įvairių maisto produktų, daugiausiai duonos – pyrago gaminių, kartais šiek tiek pieno produktų, cukraus ir kt. Juos reikia patiems parsivežti iš Šiaulių. Maisto banko atstovai tikrino, kiek žmonių samariečių valgykloje valgo nemokamus pietus. Pagal valgytojų skaičių ir skiria maisto produktų.

Samariečiai neturi nepatenkintų prašymų dėl nemokamų pietų suaugusiems. Valgykloje dar galėtų pamaitinti nemokamais pietumis 10 moksleivių iš nepasiturinčių šeimų, kuriuos samariečius turėtų nukreipti mokyklų socialiniai darbuotojai.

Parašykite komentarą

Your email address will not be published.