Minupių daržoves valgys Kelmėje

Laikraštis „Bičiulis”. Nr. 86(8058), 2013 m. lapkričio 6 d.

Rita ŠČIGLINSKIENĖ

Liaudies patarlė sako: iš vieno krūmo, bet ne vieno gerumo, ir dar sako: gerumui nereikia užmokesčio, jis visada pats save apdovanoja… Minupių kaimo bendruomenės žmonės turi tradiciją – rudenį iš laukų suvežus derlių, supylus jį į aruodus, surengti akciją „Gerumo diena“. Šios akcijos metu renkamos daržovės Kelmės samariečių labdaros valgyklai. Kaip pasakoja Lietuvos samariečių bendrijos Kelmės skyriaus pirmininkas Saulius Mockus, tokia parama labai reikalinga. Su Minupių kaimo bendruomene kelmiškiai samariečiai 2009 m. pasirašė bendradarbiavimo sutartį ir nuo tada kasmet rudenį džiaugiasi dovanomis.

– Šis geranoriškumas padėti vargstančiam yra užkoduotas mūsų sąmonėje,– sako Saulius Mockus,– tačiau kasdienių darbų, rūpesčių apsuptyje dažnai pamirštame dar mūsų senelių ir prosenelių tradicijas, nuėmus nuo laukų derlių, juo pasidalinti. Tad, kaip sakoma, būkime ne paprasčiausiai geri, o geri dėl ko nors.

Kelmės samariečiai džiaugiasi nerūdijančio metalo, skirto sąlyčiui su maisto produktais, baldais, virykle, šaldytuvu, kuriuos galėjo įsigyti už samariečių draugų iš Vokietijos paramą.

– Ryšiai su draugais iš Bad – Oldesloje tęsiasi jau beveik du dešimtmečius,– pasakoja Saulius Mockus. – Valgykloje kasdien valgo iki 50 žmonių. Kelmės samariečiams sunku savo organizacijos lėšomis kasdien pamaitinti tokį būrį žmonių, išlaikyti pastatą, o ką jau kalbėti apie baldus ar virtuvės įrangą. Galvodami, kaip galėtume užsidirbti pinigų labdaros valgyklai išlaikyti, mąstėme apie galimybę gaminti mokamus pietus. Palaikydami šią idėją, draugai iš Vokietijos ir skyrė paramą, už kurią įsigijome būtiniausių priemonių.

Džiugino Kelmės samariečius spalio 14 d. organizuota „Maisto banko“ akcija, kuri Kelmėje, kaip ir visoje Lietuvoje, pranoko net didžiausius organizatorių lūkesčius.
Kelmiškiai aukojo makaronų, miltų, aliejaus, konservų ir kitų negendančių produktų. Tačiau labai svarbi Minupių kaimo bendruomenės parama. Šios akcijos organizatorė Minupių kaimo bendruomenės pirmininkė Eurika Drungilienė sako, jog, kaip ir kasmet, labdaros valgyklai surinkta bulvių, morkų, burokėlių, svogūnų, žirnių, konservuotų
daržovių, obuolių. Ir tokią paramą labdaros valgyklai Minupių kaimo bendruomenės žmonės teikia jau nuo 2004 m. Šiais metais daržovių per „Gerumo dienos“ akciją Minusiuose paaukojo 20 šeimų.

– Kalendorius spalio 17-ąją žymi kaip Pasaulinę kovos su skurdu dieną,– pasakoja Minupių kaimo bendruomenės pirmininkė Eurika Drungilienė. – Tad būtent šią dieną mes ir pradedame paramos rinkliavą Minupiuose. Bendruomenės žmonės, palaikydami ilgametę tradiciją, neraginami suveža daržoves, atneša ir drabužėlių, kuriais nori pasidalinti su sunkiai besiverčiančiomis Minupių bendruomenės veiklos teritorijoje gyvenančiomis šeimomis.

Minupių kaimo bendruomenei ir Kelmės samariečiams pasirašius bendradarbiavimo sutartį, ši draugystė tapo dar glaudesnė. Atvažiuodami parsivežti rudens gėrybių, samariečiai atveža labdaros ir minupiškiams. Abi organizacijos dirba užimtumo centruose. Kelmės samariečiai nepamiršta Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijos Minupių universalų daugiafunkcinį centrą lankančių vaikų ir prieš Kalėdas ikimokyklinukams dovanoja žaislų.

Prisikrovę rudens gėrybių, Kelmės samariečiai pakeliui į namus užsuka pas vieną stambiausių Kelmės rajono ūkininkų Algimantą Vaupšą. Su Girnikų verslininku samariečius jungia ne vienerių metų draugystė.

– Negaliu nepasidalinti tuo, kuo galiu,– sako Algimantas Vaupšas, auginantis ir prekiaujantis daržovėmis.

– Rudens gėrybių labdaros valgyklai Kelmėje turėtų užtekti iki pavasario,– sako Lietuvos samariečių bendrijos Kelmės skyriaus pirmininkas Saulius Mockus.

Parašykite komentarą

Your email address will not be published.