Samariečiai plėtoja socialinį verslą

Laikraštis „Šiaulių kraųtas”. 2013 m. lapkričio 6 d.

Regina MUSNECKIENĖ

Kelmės samariečiai ruošiasi tiekti nebrangius pietus ne tik socialiai remtiniems žmonėms, bet ir galintiems susimokėti. Jie plėtoja ir dar vieną socialinį verslą – nuomoja funkcines lovas ir kitas slaugos priemones. Samariečių bendrijos Kelmės skyriaus pirmininkas Saulius Mockus sako, jog, užuot prašiusios pinigų iš savivaldybių, visuomeninės organizacijos taip pat galėtų plėtoti socialinį verslą ir kai kurias funkcijas atlikti pigiau už biudžetines įstaigas ar pelno siekiančius verslininkus.

Dovana už 6300 eurų

Kelmės samariečiai bendradarbiauja su Vokietijos Bad Oldesloe miesto samariečiais. Neseniai šio miesto samariečiai kelmiškių labdaros valgyklai padovanojo 6 kaitviečių dujinę viryklę, didžiuli šaldytuvą ir nerūdijančio plieno virtuvės baldus.
Labdaros valgyklos darbuotojos džiaugiasi, kad pietus miesto vargšams dabar išverda daug greičiau.
S. Mockus sako, jog ši įranga puikiai pasitarnaus ateityje, kai samariečių valgykloje bus gaminami ir nebrangūs dienos pietūs dirbantiems žmonėms.
Tokią patirtį jau turi vokiečiai. Rostoko miesto samariečiai keturiose didmeninėse valgyklose gamina karštus pietus ir juos išvežioja.
Ne tik labdaros, bet ir mokamais pietumis miestiečius jau maitina Jurbarko samariečių valgykla.

Socialinis verslas padeda išsilaikyti

Dienos pietūs būtų dar vienas socialinis Kelmės samariečių verslas.
Pasak S. Mockaus, kad išsilaikytų, samariečiai turėjo suktis ir iki šiol. Jiems reikia išlaikyti du pastatus miesto centre – labdaros valgyklą ir Paramos fondą bei Vaikų dienos centrą.
Tai kainuoja po 8-9 tūkstančius litų per metus. Be to, reikia mokėti už vandenį, elektrą, dujas, komunalines paslaugas.
Neretai tenka pasukti galvą, kuo pamaitinti kasdien į valgyklą užsukančius vargšus. Samariečių bendrijos skyriai, kurių Lietuvoje yra 14, turi išlaikyti ir respublikinį biurą.
Pinigų kelmiškiai samariečiai prasimano sukūrę socialinius verslus. Iš Vokietijos bendrija gavo funkcinių lovų ir kitokio medicininio bei slaugos inventoriaus.
Inventorių už simbolinę kainą jie nuomoja rajono gyventojams. Patys nuveža taip pat Vokietijos samariečių padovanotu autobusėliu.
Bendrija rengia projektus ir juos įgyvendina. Įgyvendinant projektus įkurtos trys darbo vietos Vaikų dienos centre.
Labdaros valgykloje darbo turi dvi virtuvės darbininkės. Joms atlyginimus moka Savivaldybė.

„Maitindami periame ramybę”

Vidurdienis Kelmės centre įsikūrusioje labdaros valgykloje. Pro duris nešinas stiklainiais su sriuba išeina vyriškis. Kitas sėdi prie stalelio. Pasigardžiuodamas srebia daržovių sriubą. Antras patiekalas – manų košė su uogiene.
Prie kito stalelio valgo keli vaikai. Paaugliai berniukai tvirtina, jog neprivalgo iš mokykloje duodamų pietų. Todėl per ilgesniąją pertrauką atbėga dar ir į labdaros valgyklą.
Susipažįstame su vyresniuoju valgytoju Albinu.
„Neseniai mirė mama. Nėra kam išvirti valgyti”, – guodžiasi vyras.
Albinas gyvena iš neįgalumo pašalpos. Tačiau pusę jos išleidžia vaistams. Šilti pietūs labdaros valgykloje – ir moralinė, ir materialinė parama.
Samariečių labdaros valgykloje kasdien pietus valgo apie 30 žmonių.
Sąrašuose jų dar daugiau. Tik ne visi kasdien ateina. „Maitindami vargšus ir asocialius asmenis, perkame ramybę, – įsitikinęs S. Mockus. – Kai gauna maisto labdaros valgykloje, jie nelenda į svetimą sandėliuką, mažiau darbo policijai. Jeigu nemaitintų samariečiai, turėtų maitinti Savivaldybė.“

Padeda geri žmonės

Produktus samariečių valgykla gauna kaip auką arba perka iš rėmėjų pinigų. Kasmet kelmiškiams paaukoja Lyneno miesto bendruomenė, baronas Volfgangas fon Štettenas, Raudonojo Kryžiaus draugija, produktų surenkama per „Maisto banko“ akcijas.
Vietos gyventojai vargšus remia produktais. Antai viena kelmiškė labdaros valgyklai padovanojo 200 stiklainių įvairių daržovių, vaisių ir uogų konservų.
Kaimo žmonės atneša į valgyklą riebalų, lašinių, kitokių nuo savo šeimos atlikusių produktų.
Duona labdaros valgyklą paremia šaukėniškio Liudo Dajoro kepykla, pieno produktais – Vilkyškių pieninė, savo ūkyje užaugintomis daržovėmis ir kitais produktais pasidalija Liolių globos namai.
Minupių kaimo bendruomenė taip pat kiekvieną rudenį labdaros valgyklai surenka bulvių, burokėlių ir kitokių daržovių. Daržovių padovanoja ir užventiškis ūkininkas Algimantas Vaupšas.

PLANAI: Samariečių bendrijos Kelmės skyriaus pirmininkas Saulius Mockus planuoja panaudoti iš Vokietijos gautą naują virtuvės įrangą ir išplėsti socialinį verslą – tiekti nebrangius pietus dirbantiems žmonėms.

Parašykite komentarą

Your email address will not be published.