Sėmėsi patirties iš vokiečių

Laikraštis „Bičiulis”. Nr. 56(7826), 2011 m. liepos 23 d.

Vytautas PIKTURNA

Jau seniai užmegzti ryšiai tarp Kelmės samariečių bendrijos ir jų kolegų iš Vokietijos Warnowtrebeltal regiono. Neseniai iš tenai sugrįžo keturių kelmiškių samariečių delegacija, vadovaujama bendrijos vadovo Sauliaus Mockaus.

Pasak S. Mockaus, pernai rudenį vokiečių samariečiai lankėsi Kelmėje, susipažino su kelmiškių samariečių veikla ir pakvietė atvažiuoti į Vokietiją pasižiūrėti jų veiklos.

Kelmiškius nustebino vokiečių samariečių išplėtota socialinė veikla. Jie turi 20 vaiku dienos centrų, kuriuos lanko 1800 vaikų. Turi 4 dideles, modernias virtuves, kuriose kasdien paruošia 5 tūkstančius porcijų maisto, aptarnauja mokyklas, vaikų darželius, senelių namus, kai kurias įmones. Maisto gaminimas – pagrindinis jų pajamų šaltinis, iš kurio finansuojamos pelno neduodančios sritys – senjorų, jaunimo klubai ir kt. Be to, samariečiai gauna tam tikrą finansavimą iš savivaldybės, seniūnijos, dienos centrus lankančių vaikų tėvelių. Turi 3 tūkstančius samariečių – bendrijos narių, kurie moka nario mokestį. Be to, turi juridinių narių, kurie sumoka ženklias sumas.

Susipažinimas su kolegų vokiečių veikla, kelmiškiams į akis krito tai, kad tenai niekas nedalinama veltui. Antai atėjęs į labdaros virtuvę naujas klientas tik pirmąsias tris dienas gauna veltui pavalgyti labai menkus pietus – virtų bulvių su padažu. Per tris dienas patikrinama, kaip žmogus gyvena ir, jeigu jis nėra visiškas skurdžius, turi prisidėti savo įnašu prie maisto paruošimo.

Lietuvoje, deja, kitaip. Labdaros virtuvėje vargšus, vaikus maitina nemokamai. Ieško rėmėjų, mielaširdingų žmonių. Rengia projektus, kad, gavę lėšų, galėtų plėtoti veiklą. Nors veikla, palyginus su vokiečių, menkutė, sukurtos 5 darbo vietos. Visus metus veikia nedidelis vaikų dienos centras. Išlaikomas paramos punktas, kur už auką žmogus gali pasirinkti rūbų, avalynės, namų apyvokos reikmenų. Samariečiai nuomoja medicininį inventorių – funkcinės lovas sergantiems, neįgaliųjų vežimėlius ir kt.

Pasak S. Mockaus, artimiausiuose samariečių veiklos planuose – vaikų dienos centro plėtra. Tam reikia didesnių patalpų – tikimasi savivaldybės paramos. Kadangi plėtojami ryšiai su Vokietijos samariečiais, sutarta organizuoti bendras vaikų vasaros stovyklas Lietuvoje ir Vokietijoje. Numatoma vaikų dienos centre vaikučius mokyti vokiečių kalbos, kad jie galėtų bendrauti su savo bendraamžiais Vokietijoje.
Vokiečių samariečiai pasiruošę padėti kelmiškiams telkti savanorius, juos mokyti plėsti veiklą. Patarė perimti jų patirtį, kad kiekvienas, gaunantis paramą iš samariečių, prie jos prisidėtų ir pats.

Pas mus kai kas įpratęs viską gauti veltui. Kaimuose apstu pavyzdžių, kai žmogus, turi sklypelį žemės, bet nieko nesėja, nesodina – gyvena iš pašalpų. Auga jau antroji „pašaipininkų” karta…

Parašykite komentarą

Your email address will not be published.