Jaunųjų samariečių stovykla Vokietijoje

Laikraštis „Kelmiškiams”. Nr. 64(297), 2012 m. rugpjūčio 24 d.

Nerijus Šarauskas

Praėjus daugiau nei savaitei po kelionės į Vokietijos Rostoko miestą ir jo apylinkes, dešimt vaikų iš Kelmės, Kukečių ir Tytuvėnų vis dar gyvena Kelmės ir Warnow-Trebeltal samariečių organizuotos stovyklos įspūdžiais.

– Praėjusiais metais Kelmės samariečių bendrija pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Vokietijos Warnow-Trebeltal samariečių organizacija. Dviejų šalių samariečių organizacijos nusprendė vykdyti projektą – stovyklas vaikams Lietuvoje ir Vokietijoje, – sakė Kelmės samariečių bendrijos valdybos pirmininkas Saulius Mockus.

Kartu su Kelmės bendrijos valdybos pirmininku bei trimis grupės vadovais vyko dešimt 13–15 metų vaikų – Kelmės samariečių bendrijos savanorių ir norinčiais jais tapti.

– Norinčių penkias dienas praleisti Rostoke, susipažinti su šiuo nuostabiu Vokietijos miestu bei bendraamžiais netrūko, tačiau mes siūlėme į stovyklą vykti tiems vaikams, kurie prisideda prie labdaringos samariečių veiklos – padeda organizuoti „Maisto banko“ ar kitas mūsų organizuojamas paramos vargingiausiems krašto žmonėms akcijas, – į klausimą, kaip subūrė į Vokietiją vykusius vaikus, atsakė S. Mockus.

Penkių dienų viešnagė kelmiškiams neprailgo, nes kasdien vokiečiai siūlė skirtingas veiklas, kurios domino ne tik pačius stovyklos dalyvius, bet ir grupės vadovus.

Jau pirmąją dieną, po susipažinimo ir įsikūrimo greta Rostoko esančiuose jaunimo nakvynės namuose, kelmiškiai aplankė Rostoko centrą, o vakare kartu su naujaisiais draugais vokiečiais žaidė įvairius stalo žaidimus ir bendravo.

Antrą ir trečią viešnagės dienomis kelmiškiai važinėjo senoviniu garvežiu, dalyvavo dešimties kilometrų žygyje Baltijos pajūriu, išbandė įvairiausias „Tarzanų parko“ trasas. Vakarus stovyklautojai leido kepdami kepsnius bei žaisdami pajūryje futbolą, „bulvę“, kvadratą.

– Futbolo varžybose, kuriose rungėsi dviejų šalių atstovai, kelmiškiai buvo pranašesni ir mūsų komanda įveikė vokiečius rezultatu 6:2, – sėkme džiaugėsi į redakciją užsukę stovyklos dalyviai.

– Mus labai sužavėjo šis Vokietijos miestas, nes gražus ir stulbinantis ne tik jo senamiestis, bet ir kitos lankytos vietos, o ypač malonūs ir nuolat besišypsantys žmonės, – sakė kelmiškė Gina.

Ginai pritarė ir kiti į stovyklą vykę bendraamžiai. Pasak Gintarės bei Gyčio, vokiečiai yra itin komunikabilūs ir draugiški.

– Jie visada maloniai padeda ir paaiškina, šypsosi ir džiaugiasi. Žmonės gatvėje – kitokie. Ten tiek jauni, tiek vyresni visada malonūs ir paslaugūs. Netyčia užkliuvęs žmogus visada maloniai atsiprašo, nors kartais gal ir per tavo neatidumą tai įvyko, tačiau visada atsiprašo. Kelmėje gali būti apibartas, jei netyčia užkliūsi, eidamas ar bėgdamas gatve, – skirtumus vardino 5 dienas Vokietijoje praleidę jaunieji kelmiškiai.

Ypač daug įspūdžių stovyk-lautojams paliko išvyka buriniu laivu į Baltijos jūrą. Tuo metu, kai kelmiškiai buvo Rostoke, ten vyko burinių laivų šventė – į Rostoko uostą atplaukė kelios dešimtys burinių laivų iš viso pasaulio.

– Warnow-Trebeltal samariečių organizacija pasirūpino, kad ir mes galėtume paplaukioti buriniu laivu. Visą dieną Baltijos jūroje plaukiojome „Gulden Leeuw“ buriniu laivu su Olandijos vėliava. Visiems labai patiko. Mes galėjome ne tik stebėti jūrą, bet ir patys išskleisti bures, kurias ištempti, pasirodo, reikia labai daug jėgos. Buvome nuplaukę beveik iki Danijos pakrantės, – pasakojo S. Mockus.

Vieną vakarą jaunimo nak-vynės namuose kelmiškis akordeonistas Gytis Kaušius surengė trumpą, bet puikų koncertą. Gyčio paklausyti susirinko visi tuo metu ten gyvenę žmonės.

Gaila, bet stovykla truko vos penkias dienas, kurios, pasak vaikų, prabėgo labai greitai, nors per kelias dienas pamatė labai daug bei sutiko puikių žmonių ir bendraminčių.

– Mes nenorėjome vykti namo, nes toks nuoširdus bendravimas, puikios akimirkos su pirmą kartą matytais bendraamžiais mums labai patiko, o patirtais įspūdžiais tebegyvename iki šiol. Džiaugiamės, kad su naujaisiais draugais galime bendrauti ir toliau socialiniuose tinkluose. Palaikysime ryšius ir, manome, susitiksime kitą vasarą, kai vokiečiai atvyks į Kelmę, – vylėsi į redakciją apie išvyką papasakoti atėję jaunieji kelmiškiai.

Parašykite komentarą

Your email address will not be published.