Pinigais neišmatuojama pagalba

Laikraštis „Bičiulis“. Nr. 18(8326), 2016 m. birželio 18 d.

Loreta DIRBANAUSKAITĖ

Draugystė tarp Kelmės ir Vokietijos Bad Oldesloe miestų užsimezgė dar 1991 metais. Tuomet Kelmės samariečiai, vadovaujami a.a. Antano Račo, gautą iš Vokietijos labdarą paskirstydavo Kelmės rajono žmonėms, kuriems buvo reikalinga parama. Draugystė su Vokietijos samariečiais išliko tvirta visus tuos 25-erius metus. Tiesa, buvo laikotarpis, kai labdara Kelmės nepasiekdavo dėl problemų muitinėse. Nuo 2007 metų kelmiškiai samariečiai vėl aktyviai ėmė bendradarbiauti su Bad Oldesloe miesto samariečiais.

Kiekvienais metais Vokietijos samariečiai Kelmės rajono žmonėms atveža funkcinių lovų, neįgaliųjų vežimėlių, vaikštynių sunkiai vaikščiojantiems žmonėms, avalynės, drabužių, namų apyvokos daiktų.


Ramūno Maziliausko nuotraukos

Kelmės samariečiai, vadovaujami S. Mockaus, vokiečiams pateikia reikalingiausių daiktų sąrašą, o pastarieji savo mieste skelbia akcijas, renka aukas, ieško rėmėjų, kurie dovanotų reikalingus daiktus kelmiškiams.

Per tuos 25-erius draugystės metus vokiečių samariečiai kelmiškiams suteikė milžinišką paramą. Pasak S. Mockaus, pinigais šios paramos net neįmanoma išmatuoti.

Kartą per metus į Kelmę atvykstantys Bad Oldesloe miesto samariečiai atveža ne tik labdaros. Jų vizito tikslas – pinigais padėti konkrečiai įstaigai ar šeimai. 2013 metais Kelmės samariečių valgyklai buvo paaukota 6200 Eur. Už šiuos pinigus buvo atnaujinta virtuvės įranga. 2015 metais 6000 Eur paaukota Kelmės samarierčių vaikų dienos centro pastato modernizavimui.

2015 metais draugai iš Vokietijos panoro padėti kokiai nors vienai konkrečiai Kelmės rajono šeimai. Tuomet N. ir S. Mikulskių šeimai, gyvenančiai Ringių kaime, buvo įvestas vanduo, pastatytas hidroforas, padovanota nauja automatinė skalbimo mašina.

Šiemet ypatingo vokiečių samariečių dėmesio ir pagalbos sulaukė Linos Ramanauskienės šeima. Moteris su trim vaikais gyvena Vilties gatvės bendrabutyje, vieno kambario bute, kuriame neturėjo vonios. Nusimaudyti su vaikais eidavo pas gimines ar draugus. Pardavėja prekybos centre dirbanti moteris, auginanti tris vaikus, galėjo tik svajoti apie tai, kaip sutaupyti ir namuose įsirengti dušą. Tvarkingai moteriai į pagalbą atskubėję Vokietijos samariečiai kartu su Kelmės samariečiais ir ugniagesiais gelbėtojais tualete įrengė dušo kabiną, pastatė elektrinį vandens šildytuvą, į virtuvę atvedė karštą vandenį.

Ypatinga draugystė Bad Oldesloe samariečius sieja ir su Kelmės ugniagesiais gelbėtojais, nes patys yra buvę savanoriai ugniagesiai. Jiems puikiai pažįstama ugniagesių kasdienybė, todėl, lankydamiesi Kelmėje, jie atveža aprangos, avalynės ir kt. daiktų, reikalingų kelmiškiams ugniagesiams.

Šių metų pavasarį Vokietijos samariečiai užmezgė draugystę ir su Kelmės specialiąja mokykla. Bendraujant su specialiosios mokyklos vadovais kilo idėja kitų metų vasarą šioje mokykloje surengti bendrą Bad Oldesloe ir Kelmės jaunimo darbo ir poilsio stovyklą, kurios metu Specialiosios mokyklos kieme būtų įrengtas aktyvios veiklos ir sensorinis takas (būtų įrengtos karstyklės, vietos aktyviai veiklai, pasivaikščiojimui, palei takus būtų pasodinta prieskoninių augalų ir t.t.).

Dažnai mes, lietuviai, nemėgstame skųstis, akis užmerkiame prieš problemas, kai jų negalime patys išspręsti ir nesulaukiame taip reikiamos pagalbos. Todėl ypatinga tampa ta dovana, kurią mums dovanoja net neprašomi. Taip atsitiko ir su specialiąja mokykla. Vokietijos samariečiai, sužinoję, kad specialiosios mokyklos vaikams maistas ruošiamas ant visiškai susidėvėjusių viryklių, kurios ir genda, ir blogai šildo, net neprašomi padovanojo 1000 Eur viryklių atnaujinimui. Vokietijos samariečius domino ir kitos specialiosios mokyklos problemos. Sužinoję, kad mokykla taupo pinigus naujam autobusėliui, 175 Eur prisidėjo ir prie šios problemos sprendimo.

Manote Vokietijoje nėra sunkiai gyvenančių žmonių, kuriems reikalinga pagalba? Yra. Tačiau draugystė, užsimezgusi prieš 25-erius metus, verčia Vokietijos samariečių neužmiršti savo draugų iš Kelmės. Šiemet Bad Oldesloe  samariečiams Giunteriui Šiucui ir Štefanui Gėdei buvo įteikti Lietuvos samariečių bendrijos garbės ženklai už ilgametį bendradarbiavimą ir pagalbą Kelmės rajono žmonėms.

Vokietijos samariečiai sako, kad Lietuva tapo jiems antrais namais. Net atostogas su šeimomis jie leidžia Lietuvoje.

Vokiečių apsilankymą Kelmės rajone, jų suteiktą paramą filmuotoje medžiagoje įamžina Ramūnas Maziliauskas. Šią filmuotą medžiagą Vokietijos samariečiai pateikia savo organizacijai per ataskaitinius susirinkimus. Ne vienas Bad Oldesloe samarietis braukė ašarą, žiūrėdamas medžiagą apie N. ir S. Mikulskių šeimos gyvenimą be vandens, kai vandenį Nijolei Mikulskienei tekdavo atsinešti iš šulinio, esančio net už 50 metrų nuo gyvenamojo namo.

Kelmės samariečių organizacija stiprėja vokiečių draugų pagalba. Saulius Mockus sakė, kad Kelmės samariečių organizacija yra lyg neakivaizdinė Kelmės savivaldybės partnerė, kuri nuo savivaldybės pečių su vokiečių draugų pagalba nuima dalį naštos.

Parašykite komentarą

Your email address will not be published.