Vaikų stovykla Šventojoje „Spalvota vasara”

Pagal programą ,,Kelmės rajono savivaldybės socialinių paslaugų plėtros ir kokybės gerinimo programos finansavimas” LSB Kelmės skyrius buvo parašęs projektą ,,Spalvota vasara” – tikslinis projektas vasaros stovyklai vaikams iš socialinę riziką patiriančių, nepilnų, socialiai remiamų šeimų ir laisvalaikio kokybės gerinimas per socialinę integraciją. Todėl stovyklavimo džiaugsmą patirti galėjo net 15 Kelmės miesto ir rajono vaikų iš socialinę rizika patiriančių bei sunkią materialinę padėti išgyvenančių šeimų.

“Spalvota stovykla” savo vasaros gyvenimą, pilną nuotykių ir įdomių veiklų, pradėjo jos atidarymu. Stovyklautojus sveikino stovyklos viršininkė Vilija Toliušienė, vadovės Vilma Monikienė ir Dalia Griškevičienė. Vaikai jau buvo spėję susipažinti, tad buvo parengti net keli pasirodymai.

Stovyklautojai nuo pat pirmos dienos turiningai leido laiką: dalyvavo smėlio pilių statyme, akmenukų tapymo, burbulų fiestos konkursuose. Nugalėtojai buvo paskelbti uždarymo šventės metu.

Kadangi projekto tikslas – socialinė integracija – daug dėmesio buvo skiriama socialinių ir komunikavimo įgudžių stiprinimui. Stovyklautojai kiekvieną dieną pradėdavo rytine mankšta: visada gerai ne tik kūnui, bet ir sielai – pabudina ir prajudina. Kai rytas prasideda nuo aktyvios veiklos, niekas negali ginčytis, kad dviratį minti valanda laiko nėra sportas? „Sveikame kūne – sveika siela”- šūkis, artimas stovyklautojams! Vieni išbandė jėgas ant treniruoklių, kiti – krepšinio aikštelėje. Paskutinės varžybos buvo smagiausios: virvės traukimo, šokinėjimo per virvutę ir sukant virvę. Daug gerų emocijų ir … nemokėjimas pralaimėti.

Buvo stengiamasi lavinti ir ugdyti vaikų saviraišką, todėl stovykloje surengtas dainų vakaras. Stovyklautojų svečias – klubo “Be rėmų” literatas ir bardas V. Rimkus. Kiekvienas namelis irgi paruošė po viena numerį. Tie, kurie nenorėjo dainuoti, aktyviais sirgaliais tapo: piešė palaikymo plakatus ir šūkius. Ne mažiau patiko ir kino filmų vakaras: “home made” popkornai, arbata, antklodės ir pačių stovyklautoju išsirinktas filmas – “Legendų susivienijimas”. Ir, svarbiausia, gera nuotaika! Kadangi meno terapija išlaisvina stovyklautojų emocijas ir nuotaiką, buvo organizuotas konkursas “Spalvota vasara” akmenukuose. Tai puikus būdas susikaupti, pabūti su savo potyriais ir pojūčiais. Dalyviai – visi stovyklautojai. Balsavimas už darbus buvo viešas, bet anonimiškas: komisijai teliko suskaičiuoti atiduotus balsus.

Viena iš smagiausių veiklų stovykloje – aitvarų leidimas. Kas nemokėjo,- išmoko, kas mokėjo,- varžėsi, kas aukščiau. O kai kas sąžiningai rinko gintarus. Dar vienas iš stovyklos “Spalvota vasara” malonumų – vandens dviračiai. Kai kam – ir valtys. Kai kas pats mynė, kai kas – tinginiavo. Svarbiausia, gerai praleistas laikas. Labai patiko ir „Burbulų fiesta“ – tinka bet kokio amžiaus vaikams. Ir esant nepalankioms oro sąlygoms, stovyklautojai rado ką veikti: žygiavo prie “Žvejo dukterų”, susipažindami su pamario legendomis, ir žaidimai gryname ore. Ruošiantis Valstybės dienai – žygis į Žemaičių Alkos kalną: vakare atgimę legendos ir istorijos apie Žemaičių žemę, Lietuvos garbingą praeitį. Kad klausytis būtų lengviau,- ant laužo kepti zefyrai. Tautiška giesmė kartu su visa Lietuva buvo giedama ir šiemet: buvome vieninteliai, turintys 5 m. ilgio vėliavą! “Spalvotos vasaros” stovyklautojai, nešini ja, pražingsniavo pagrindine Šventosios gatve, traukdami visu dėmesį ir žvilgsnius.

Nepastebimai prabėgo savaite. Kelmiškiai paskutinį vakarą visus vaišino pačių keptais blynais. Stovykla “Vasaros spalvos” baigėsi: vaikai apdovanoti už draugiškumą, išradingumą, įvairias veiklas. Vadovė D. Griškevičienė sukūrė šmaikščias eiles apie kiekvieną stovyklautoja, o kelmiškės merginos – Roberta ir Brigita – savo grupės stovyklautojų vardu dėkojo vadovėms ir naujai sutiktiems draugams už įdomiai praleistą laiką.

Ne visi renginiai būtų įvykę, jei ne žmonės, kurie rėmė ir padėjo. Lietuvos samariečių bendrijos Kelmės skyrius stovyklautojų vardu dėkojame Kelmės Rotary klubui už suteiktą 360 eurų paramą, už gerą žodį, patarimą.

Dalia Griškevičienė, stovyklos vadovė

Stovykla vyko 2019 m. pirmą liepos mėnesio savaitę.
(Daugiau nuotraukų mūsų FB puslapyje)

Parašykite komentarą

Your email address will not be published.