Kelmiškių delegacija dalyvavo tarptautiniame festivalyje Štutgarte

Laikraštis „Kelmiškiams„. Nr. 27(64), 2009 m. liepos 31 d.

Liepos 13-19 d. Štutgarte vyko UNESCO tarptautinis jaunimo festivalis, į kurį buvo pakviesti kelmiškiai.

„Kvietimą gavome iš profesoriaus Wolfgang Freiherr von Stetten, kuris yra senas kelmiškių draugas”,- pasakojo grupės vadovas Saulius Mockus. „Važiavo grupė jaunuolių atstovauti Lietuvą. Mes turėjome tikslinį kvietimą, o vardinius kvietimus buvo gavusios dvi Gintarės ir Julija, kurios dalyvavo vokiečių kalbos šventėje ir užėmė prizines vietas. Kiti jaunuoliai buvo iš rajono mokyklų ir du studentai iš Šiaulių universiteto. Aš važiavau kaip grupės vadovas, kadangi esu dirbęs tuose kraštuose (Štutgarte), moku vokiečių kalbą ir esu pažįstamas su pačiu profesoriumi”.

Kelmiškių delegacija į kelionę vyko mažu autobusėliu. Iš viso – devyni žmonės. Kelionę finansavo profesorius Wolfgang Freiherr von Stetten, Kelmės rajono savivaldybės administracija, kuri skyrė 1000 Lt. „Už tai jiems esame labai dėkingi”, – sakė į „Kelmiškiams” redakciją užsukę grupės vadovas ir festivalio dalyvės.

„Nuvykus į Štutgartą buvome šiltai sutikti”, – toliau įspūdžiais dalinosi pašnekovai. „Mes papuošėme savo autobusėlį trispalve, o patys apsivilkome ryškiai geltonos spalvos marškinėlius su užrašu ant nugaros „Lithuania”, kuriuos pasigaminome Lietuvoje. Rengėjai buvo nustebinti mūsų apranga, nes tokių grupių kaip mūsų buvo nedaug. Iš viso festivalyje dalyvavo jaunimas iš 46 valstybių. Gyvenome po du, po tris, kai kurie – po vieną. Aš gyvenau su skautais”, – sakė grupės vadovas.

Festivalio oficiali kalba buvo anglų. Kiekvieną dieną iki 17 vai. vykdavo praktiniai užsiėmimai, o nuo 17 vai. jaunimo centre – koncertai, įvairūs renginiai.

Pirmą dieną vyko šventės atidarymas labai moderniame „Mercedes Benz” muziejuje. Po oficialių šventės atidarymo kalbų prasidėjo įvairių šalių koncertai. Šoko indai, portugalai, egiptiečiai, čekai. Pirmą dieną buvo suorganizuotos ekskursijos į vieną didžiausių Europoje zoologijos sodą bei televizijos bokštą.

Antrą ir trečią dienomis vyko kongresas, konferencijos, darbas grupėse. Tema – „Klimatas ir energija”. Buvo diskutuojama apie atsinaujinančius energijos šaltinius, vėjo jėgaines, saulės baterijas ir pan. Kelmiškių delegacija pasiruošė pateiktis šiomis temomis. Organizuojant darbą grupėse visos šalys buvo išskirstytos į 30 grupių po 25 žmones ir visi kelmiškiai atskirai, su kitų valstybių atstovais, dalyvavo  praktiniuose užsiėmimuose. Diskutuota apie energijos taupymą – kuo ar kaip galėtų prisidėti pasaulio gyventojai, taupydami energiją. Daugelis pasisakė, kad pirmiausia reikėtų pradėti nuo savęs, nuo savo šeimos ir galiausiai spręsti šiuos reikalus valstybiniame lygmenyje.

Ketvirta diena buvo sporto diena. Visi festivalio dalyviai susirinko dideliame sporto komplekse. Buvo sugalvota įvairių sporto rungčių ir sporto žaidimų, kurių lietuvaičiai net nebuvo matę. Galiausiai visi dalyviai gyva grandine sudėjo žodį „FRIENDS” (draugai), o fotografai iš labai aukštai nufotografavo. Atrodė įspūdingai!

Penkta diena buvo viena iš įdomiausių. Dalyviai galėjo pasirinkti iš 60 įvairių užsiėmimų sau priimtiniausią ir taip praleisti dieną. Buvo galima plaukti kanojomis, lipti į uolas, eiti diskutuoti į Štutgarto savivaldybę su meru, mokintis šokti įvairius pasaulio šokius…

Šeštadienis, paskutinė festivalio diena, prasidėjo „Porsche” muziejuje, kuriame eksponuojamos lenktyninės mašinos. Vakare vyko didysis atsisveikinimas. Buvo daug džiaugsmo ir liūdesio, net ašarų. Kelmiškiai ypač susidraugavo su portugalų grupe. Šėlo diskotekoje, šiltai bendravo. Nebuvo svarbu nei rasė, nei įsitikinimai.

„Sekmadienį turėjo būti šeimos diena, tačiau mes išvykome į Schloss Stetten pilį, kur laukė susitikimas su Wolfgang Freiherr von Stetten”, – toliau pasakojo grupės vadovas S. Mockus su merginomis. „Nuvykome į miestelį, ten suorganizavome koncertą vietiniams seneliams. Schloss Stetten gyventojai rinko pinigėlius, kuriuos vėliau mums atidavė. Labai didelį įspūdį paliko susitikimas su profesoriumi Wolfgang Freiherr von Stetten. Grįžome laimingi ir patenkinti”, – pasakojo kelmiškiai festivalio dalyviai.

Parašykite komentarą

Your email address will not be published.