Samariečių dosnumas beribis

Laikraštis „Kelmiškiams„. Nr. 36(73), 2009 m. spalio 16 d.

Nerijus Šarauskas

Tokie žodžiai dažnai skambėjo praėjusią savaitę Kelmės rajone lankantis Vokietijos miesto Bad Oldesloe samariečių bendrijos atstovams. Keturių samariečių delegacija į Kelmę atvyko ne tuščiomis: varguoliams atvežė dvi priekabas drabužių, avalynės, namų apyvokos daiktų, neįgaliesiems skirtų lovų ir vežimėlių, vaikštynių, o Kelmės samariečių bendrijai – mikroautobusą

Beveik prieš dvidešimt metų vokietė Erna Bodendorf padėjo užmegzti ryšius Kelmės ir Bad Cldesloe samariečiams. Pastarieji, jau šefuodami Kaliningrado sritį, nutarė padėti ir Kelmės vargstantiems žmonėms.

Beveik kiekvienais metais bičiuliai iš Vokietijos, atvykę į Kelmės kraštą, lanko vaikų ir senelių globos namus, mokyklas, daugiavaikes ir socialiai remtinas šeimas.

Dovanų karavanas neaplenkė specialiosios mokyklos

Samariečiai iš Bad Oldesloe, lydimi Samariečių bendrijos Kelmės skyriaus pirmininko Sauliaus Mockaus ir jo pavaduotojos Daivos Lileikienės, praėjusį ketvirtadienį apsilankė Kelmės specialiojoje mokykloje ir padovanojo neįgaliems vaikams specialius vežimėlius bei žaislų. Svečiams įteikus dovanas, specialiosios mokyklos direktorius Kęstutis Veineikis padėkojo jiems ir parodė kuriamo dienos centro patalpas. Centras priims 12 suaugusiųjų neįgalių Kelmės krašto žmonių, nors poreikis, anot direktoriaus K. Veineikio, yra keliskart didesnis. K. Veineikis teigė, kad Kelmės rajone toks centras reikalingas 90 žmonių.

Dėmesys socialiai remtinoms šeimoms

Dviejų šalių samariečiams bei socialinei darbuotojai Dalytei Šimkienei atvykus pas Kražių seniūnijos Vašilėnų kaime gyvenančią Astos ir Vaclovo Brazauskų šeimą, juos pasitiko ne tik šeimininkai ir jų atžalos, bet ir kaimo bendruomenės pirmininkė bei seniūnaitė Gražina Rimgailienė, kuri kaip rūpestinga globėja rūpinasi trylika vaikų auginančios šeimos gerove.

„Tai gausiausia šių apylinkių šeima”, – sakė G. Rimgailienė ir kartu su šeimos nariais priėmė svečių dovanas: drabužius, avalynę, patalynę.

Samariečių dovanos pradžiugino ir Karklėnų kaime gyvenančią Rimos ir Arūno Valantinavičių šeimą, auginančią penkias atžalas. Trys Rimos ir Arūno vaikai lanko mokyklą, tad nupirkti drabužių ar batų kartais pritrūksta pinigų, nes šeimos pajamos mažos.

Geradariams nuoširdžiai dėkojo visos aplankytos šeimos, o svečiai iš Bad Oldesloe džiaugėsi matydami laimingus, nors ir gyvenimo nepriteklių išvargintus, žmonių veidus.

Vokietis negalėjo patikėti tuo, ką pamatė

Pirmą kartą Lietuvoje besilankantis Bad Oldesloe samariečių bendrijos valdybos narys Dirkas, pamatęs kai kurias sodybas, negalėjo patikėti savo akimis. „Labai liūdna situacija, negaliu patikėti, kad taip yra Europos Sąjungos šalyje. Vokietijoje tokie būstai, kokiuose čia gyvena žmonės, būtų seniai nugriauti, o savivaldybė jiems pastatytų kitą. Baisios gyvenimo sąlygos”, – sakė samarietis iš Vokietijos.

Pasak Kelmės samariečių, vokiečiai į Kelmės rajoną atvyksta jau 17 metų, tad jie pažįsta mūsų gyvenimo sąlygas, o ponui Dirkui tokie vaizdai sukėlė šoką.

Parašykite komentarą

Your email address will not be published.