Samariečių dvidešimtmetis

Laikraštis „Bičiulis”. Nr. 90(7860), 2011 m. lapkričio 23 d.

Vytautas PIKTURNA

Praėjusį penktadienį Lietuvos samariečių bendrijos Kelmės skyrius Kelmės krašto muziejuje  paminėjo veiklos dvidešimtmetį.

Renginį pradėjo vedėja, samarietė Janina Skeberdienė, o salėje susirinkusius dainomis ir muzika pasveikino seserų Valerijos Adomaitienės ir Onos Stankienės šeimos ansamblis.

Renginio vedėja pristatė svečius – iš Vilniaus atvykusią Lietuvos samariečių prezidentę Genoefą Baltrušaitienę, iš Kauno – samariečių bendruomenės vadovą Mindaugą Vėlyvį, iš Klaipėdos – Viliją Tolušienę, rajono merą Kostą Arvasevičių, Socialinės paramos skyriaus vedėją Redą Každailienę ir Socialinių paslaugų tarnybos vadovę Aldoną Kvintufelienę.

Kelmės ir ne tik Kelmės, bet ir Lietuvos samariečių veiklos organizatorius ir pradininkas, Nepriklausomybės

akto signataras, Kelmės rajono Garbės pilietis Antanas Račas gydosi ligoninėje Vilniuje ir negalėjo dalyvauti renginyje, tačiau mobiliuoju telefonu su garsiakalbiu jis buvo pasveikintas. A. Račas taip pat pasveikino visus samariečius ir renginio dalyvius.

Renginyje buvo daug prisiminimų tų, kurie dirbo darbus, išgirsta padėkų už gautą paramą. Plačiai papasakota apie vokiečių samariečių paramą Kelmės bendrijai, Kelmės ligoninei, apskritai kelmiškiams. Ligoninė gavo reikalingos įrangos, specialių lovų ir kt. Ryšiai su draugais iš Bad Oldesloje tęsiasi jau beveik  du dešimtmečius. Samariečiai palaiko glaudžius ryšius, mokosi iš Rostoko miesto samariečių. Pasakojant

apie Vokietijos samariečių paramą, ekrane buvo rodomi vaizdai, kuriuose matėsi galingi sunkvežimiai ir vokiečiai, atvežantys labdaros kelmiškiams. Kad būtų kur iškrauti labdaros siuntas, kelmiškis verslininkas

Petras Račkauskas suteikė patalpas…

Skeberdienė priminė vokiečių pagalbą Liolių seniūnijos gyventojams, kurie pasiryžo pradėti naują gyvenimą tėvų žemėje ir apsigyveno mažytėje, vėjų perpučiamoje trobelėje be elektros. Mažoje patalpoje glaudėsi senelė, sūnus su marčia. Tai pamatę, vokiečiai ir nustebo, ir šeimai ženkliai padėjo. Renginyje dalyvavusi to namelio gyventoja Eugenija Kačinskienė sakė, jog dabar gyvenanti gerai, o galbūt kadanors atvyksiančių vokiečių samariečių laukianti kaip brangių svečių.

Buvo prisimintas pirmasis Kelmės samariečių vadovas, gydytojas Česlovas Urbelis, iš jo skyrių perėmusi gydytoja Elena Čėsnienė, kuri trumpai papasakojo apie tų metų veiklą. Kelmės samariečiai dar 1996 metais atidarė labdaros virtuvę, kurioje didelis būrys vargdienių gauna pietus. Šiuo metu pietus gauna apie 50 suaugusių ir vaikų. Irena Pečiulienė jau daug metų rūpinasi samariečių paramos punktu.

Dalia Griškevičienė papasakojo apie jaunųjų samariečių veiklą Kelmės profesinio rengimo centre, rajone. Kelmiškių jaunųjų samariečių veikla buvo įvertinta – kelmiškiai ir varėniškiai jaunieji samariečiai atstovavo mūsų šalį Europos jaunųjų samariečių sąskrydyje Čekijoje.

Lietuvos samariečių prezidentė G. Baltrušaitienė pasakė, kad pagrindinis samariečių tikslas – padėti vargstantiems. Pasak jos, Kelmės skyrius vienas stipriausių Lietuvoje. Ji skyriui įteikė Padėkos raštą. Tokie Padėkos raštai įteikti ir rajono merui Kostui Arvasevičiui, gydytojams, buvusiems samariečių bendrijos vadovams – Česlovui Urbeliui ir Elenai Čėsnienei bei kt.

Kauno samariečiai sveikindami kelmiškius įteikė dovaną – paveikslą. Vilniaus skyriaus atstovė taip pat sveikino kelmiškius ir S. Mockui įteikė atminimo suvenyrą.

Rajono meras K. Arvasevičius atidavė pagarbą pirmajam Kelmės samariečiui A. Račui už samariečių organizavimą. Meras įteikė Padėkos raštų ir dovanėlių samarietėms.

Samariečių bendrijos Kelmės skyriaus vadovas S. Mockus trumpai papasakojo apie dabartinę bendrijos veiklą. Įkurtas Vaikų dienos centras, sukurtos 5 darbo vietos. Planuojama veiklą plėsti ir sukurti dar vieną darbo vietą. Jis dėkojo merui už skirtas patalpas, gausiam rėmėjų būriui – už nuolatinę paramą.

Samariečius sveikino, dovanų įteikė Kelmės miesto seniūnas Romas Atkočaitis, Socialinės paramos skyriaus vedėja Reda Každailienė ir Socialinių paslaugų tarnybos vadovė Aldona Kvintufelienė, verslininkas Petras

Račkauskas, Diabeto klubo vadovė Larisa Rarovskaja, Kelmės krašto muziejaus direktorė Danutė Žalpienė, klubo „Viltis“ ir Kelmės mažojo teatro atstovai.

Susirinkę į renginį karštais plojimais dėkojo muzikantėms ir dainininkėms, o ypač – iliuzionistui Rolandui Kančauskui už „stebuklingą“ programą su įvairiais daiktais ir gyvu balandžiu.

Parašykite komentarą

Your email address will not be published.